Co myślicie na temat corocznego badania technicznego nowego
Witam. Kupiłem nową Octavię z instalacją gazową montowaną w ASO. Normalnie nowe auto ma badanie techniczne ważne przez 3 lata, natomiast montaż gazu ogranicza to do przymusowego badania technicznego co roku, ale to badanie ma byc wykonane nie tylko do instalacji gazowej a dla całego auta (około 170 zł). Według mnie to czysty absurd ! Czy np podwozie trzeba częściej sprawdzać w samochodzie z instalacją gazową niż w samochodzie bez instalacji, skoro nowe auto ma ważny 'przegląd na trzy lata ??? Ponadto auto to jest objęte gwarancją producenta i instalacja musi być serwisowana co 15 kkm.
Co o tym sądzicie ? Właśnie dzisiaj pani w wydziale komunikacji ograniczyła datę badania technicznego do roku dla w/w Octavii
wg mnie to tylko zapychanie kieszeni przeciez skoro jezdze na przeglady gwarancyjne to oni powinni brac to pod uwage i wtedy np wbijac pieczatke za 30 zl
To prawdziwe zdzierstwo... skok na kase.
A ja mam autko z LPG od poczatku września i w dowodzie 3 lata spokoju - następny przegląd w 2011. Ktoś cos przegapił? :lol:
Ale jak rejestrowałem autko to bylo mowione ze kupuje z LPG. W papierach jak byk widniało ze z gazem.
Ale moze faktycznie urzedniczkom trzeba osobiscie wyraznie powiedziec duzymi literami ze mam autko z gazem dopiero jak je juz mam.
A co bedzie jak nie zglosze?
Ale jak rejestrowałem autko to bylo mowione ze kupuje z LPG. W papierach jak byk widniało ze z gazem.
Ale moze faktycznie urzedniczkom trzeba osobiscie wyraznie powiedziec duzymi literami ze mam autko z gazem dopiero jak je juz mam.
A co bedzie jak nie zglosze?
Mogą zabrać Ci dowód , każda zmiana typu hak , gaz musi być odnotowana w dowodzie.
Ehh a myslalem ze myslą i czytają ludzie w urzedzie.
Jaki problem mając papiery do rejestracji i info ze z gazem wbic to do nowego dowodu? Dobrze ze watek przeczytalem bo bym nadal nie sprawdzil czy gaz jest wpisany
Trudno, podjade w wolenj chwili.... A o termin przeglądu bede walczyć jak lew :!:
przegląda serwis to po co dublowac?
Dokumenty zakupu samochodu to jak wlasny akt urodzenia czy dowód osobisty! :P
Do urzedu zawsze z papierami, nawet jak po maly dorbiazg, bo przy okazji cos moze byc potrzebne.............
W moim przypadku mam wbity gaz do dowodu i badanie za 3 lata. Podstawą do takiego wpisu było że jest to "gaz fabryczny". Sprawą zajmowało się 2 urzędników - więc raczej się nie pomylili . Zwróćcie uwagę że np w Volvo z fabryki wyjezdzają auta z homologacją bi-fuel. Może per analogiam ? .
W moim przypadku mam wbity gaz do dowodu i badanie za 3 lata.
Sprawą zajmowało się 2 urzędników - więc raczej się nie pomylili
Głupota urzędnicza w naszym kraju jak widać jest przypadłością zbiorową, a podany przykład dwóch urzędników jest dowodem na to, że nieszczęścia chodzą parami.
przepisy stanowią, że z LPG robisz przegląd co roku, nawet jeśli auto jest nowe. a policjant ma prawo zabrać Ci dowód i skierować na przegląd również w przypadku błędnie określonego terminu przeglądu
przepisy stanowią, że z LPG robisz przegląd co roku, nawet jeśli auto jest nowe. a policjant ma prawo zabrać Ci dowód i skierować na przegląd również w przypadku błędnie określonego terminu przeglądu
Gdyby to była prawda to oznacza też że mogę się domagać odszkodowania od urzędnika za pozbawienie mnie możliwości korzystania z mojej własności w wyniku błędu urzędnika . Jutro jestem w KWP - zapytam się. Ja jednak myślę że złe określenie nie jest podstawą do zabrania dowodu. Nie wykonanie badań w okresie roku jest podstawą do zabrania dowodu. Termin okreslony w dowodzie jest tzw "ostatnim terminem". Zdarzało mi się kilkakrotnie robić badania wcześniej niż wynikało z terminu w dowodzie (kupiłem auto w wakacje i nie pasowało mi). Co ciekawe - zależnie od diagnosty - wpisywano mi termin - ostatni + 12 miesięcy, lub "termin obecnego badania + 12 miesięcy). NIGDY nie kwestionowano tych wpisów.
A ja mysle, ze to tak wcale do konca bezsensu niejest.
Zacznijmy od tego, ze moze zwolnienie nowego auta z badania technicznego do 3 lat niejest chyba do konca sluszne bo przeciez jeden kierowca moze w tym okresie zrobic 50kkm a inny 300kkm jak np. moj znajomy, ktory robi ok. 100kkm rocznie.
I niekoniecznie takie auto moze trafiac do ASO na przeglady okresowe, albo choc do tego pana przyslowiowego Czesia.
To samo moze byc z gazem, skad pewnosc, ze auto trafia na przeglady okresowe w ASO.
Byc moze przesadzam i sa to skrajne przypadki, nieliczne no ale moga sie zdarzyc
Ja jednak myślę że złe określenie nie jest podstawą do zabrania dowodu.
4kwiatek, i tutaj niestety się mylisz :roll:
Polecam lekturę Prawa o Ruchu Drogowym Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
.....
2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;
A coroczny przegląd reguluje art 81 PoRD a dokładniej 81 pkt 4
4. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 2 lat od dnia przeprowadzenia badania, a potem corocznie. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki "SAM", pojazdu zasilanego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicznym
NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Ja jednak myślę że złe określenie nie jest podstawą do zabrania dowodu.
4kwiatek, i tutaj niestety się mylisz :roll:
Polecam lekturę Prawa o Ruchu Drogowym Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
.....
2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;
A coroczny przegląd reguluje art 81 PoRD a dokładniej 81 pkt 4
4. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 2 lat od dnia przeprowadzenia badania, a potem corocznie. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki "SAM", pojazdu zasilanego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicznym
Dzięki . Widzę że z samego źródła . Tym razem nie chciało mi się samemu szukać po ustawach (tym bardziej że ta to akurat nie moja działka). Czy coś z tym zrobię ? Czas leci tak szybko że pewnie i tak doczeka auto do pierwszego przeglądu. A swoją drogą - ciekawe jakby urzędnicy zareagowali na wezwanie do odszkodowania za popełniony błąd ?
Inna sprawa że słyszałem o jeszcze kilku takich przypadkach w Trojmiescie. Własnie przy autach z fabrycznym gazem.
zostaje płakać i płacić co roku za pseudo badanie techniczne, podejrzewam że nawet gości nawet dobrze nie spojrzy na auto, a w szczególności nie dotknie instalacji gazowej
WIELKIBONGO, czyli dobrze pisałem ,że Policja może zabrać dowód :?: :szeroki_usmiech
Panowie - myslalem ze to jakiś wyjątek - ale mam potwierdzenie od kolejnych osob z innych wydzialow komunikacji ze wpisują przy fabrycznej instalacji 3 lata do pierwszego badania. I co ciekawe - nie jest to praktyka od dzisiaj. Zaczynam podejrzewać że wpis i skrócenie czasu do badania przy zainstalowanej instalacji gazowej dotyczy instalacji zamontowanej przez wlasciciela auta a nie "będącej na wyposażeniu fabrycznym".
Komentarz